2015. szeptember 29., kedd

Hogyan találd meg ellopott laptopod?

Amikor használt laptopot veszel, érdemes leellenőrizni néhány dolgot. Például, hogy nem-e lopott. A http://www.lopottlaptop.hu/ és a http://loptak.hu oldalakon meg tudod tekinteni, ha mégis az lenne. Persze, ha be van ide regisztrálva. Mi is adhatunk fel hirdetést amennyiben ellopták a készülékünket.

Ezen kívül vannak még fizetős programok amelyek segíthetnek ebben:


1. Prey. Első lépés, hogy regisztrálsz a preyproject.com-on
onnan letöltöd a programot. Letöltheted iOS, Android, Mac OS X, Windows és Linux rendszerre. Laptopra, tabletre és telefonra egyaránt. Telepítésnél érdemes egy eldugott mappába telepíteni. Hogy ne lehessen észrevenni, hogy fel van telepítve. Amint ez megtörtént, online azonnal nyomon lehet követni bárki számítógépről, hogy hol is van a készülékünk. Abban az esetben, ha internethez van csatlakoztatva.

2. A Front Door Software új programja, a Retriever. Ha bejelentkezünk a megfelelő weboldalon, a gépet eltűntnek jelölhetjük. Ezután, ha a tolvaj bekapcsolja a gépet, akkor félpercenként nagy, vörös és sárga színű „Ez egy lopott laptop" feliratú pop-up figyelmeztetés fog megjelenni, de ezen felül is küldhetünk üzeneteket a tolvajnak. A programmal másodlagos jelszót is beállíthatunk, amivel a tolvaj dolgát tovább nehezíthetjük. Eközben a háttérben a Retriever megpróbálja a Wi-Fi által elérhető hálózatok segítségével megállapítani a gép helyzetét, így kis szerencsével meghatározhatjuk laptopunk helyzetét, és értesíthetjük a rendőrséget.

A rendőrség tanácsai a következők:
1. Soha ne hagyjuk a laptopot a gépkocsi utasterében, illetve a megállást követően ne tegyük azt a csomagtérbe. Ezt ugyanis könnyen kifigyelhetik a közelben lévő tolvajok.
2. Utazás alkalmával (vonaton, buszon) a laptop mindig maradjon közvetlen közelünkben, különösen indulás előtt, amikor a tolvajnak még van lehetősége a leszállásra, a menekülésre.
3. Ha nyilvános helyen használjuk a hordozható számítógépet, rögzítsük. Ehhez kaphatók olyan eszközök (kábelzár), amelyek segítségével az asztalhoz vagy más tárgyhoz rögzíthető a laptop.
4. Jegyezzük fel a laptop sorozatszámát, jelöljük meg a készüléket és a tartozékokat (például a töltőt) címkével, ami tartalmazza a tulajdonos adatait. (Ha a laptop alján már nincs ott a matrica a sorozatszámmal, akkor a cmd-ben írd be: wmic bios get serialnumber)
5. Ne hívjuk fel az eszközre a figyelmet, lehetőleg ne használjuk nyilvános helyen, illetve kerüljük a feltűnő laptoptáskákat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése