2015. október 14., szerda

Hogyan növeld a Wifi router hatótávolságát házilag?

Tényleg rossz, amikor két emeletes házban neked fent van szobád és a router pedig a földszinten a ház másik sarkában van. Nos, mint jó kisdiák, elkezdesz megoldások után kutatni. Mit érnek a problémák ha nem oldjuk meg őket?!

Tehát: 
A legegyszerűbben úgy tudjuk kideríteni, hogy milyen szabvánnyal dolgozik a router, ha megnézzük a dobozán. Egy 802.11b/g/n jelölést kell keresnünk, amennyiben nem látunk ilyet, akkor érdemes rákeresni az eszköz típusára. Ha csak „b” és „g” szabványokat támogat a router, akkor érdemes vásárolni egy újabb típust, hiszen már 5-8000 forint környékén kaphatunk jobb minőségű, „n”-nes routert, aminek jóval nagyobb a hatótávja. Ha már ilyen eszközünk van, és ennek ellenére nem stabil, vagy erős a jel, a ház egyes pontjain, akkor kell a következő trükkökhöz folyamodnunk.

 A router előre meghatározott csatornán kommunikál a többi eszközzel. Az egyik legtöbbször előforduló probléma, hogy az adott csatornát már az egyik szomszédunk használja. Ilyenkor ezek összeakadhatnak, és a jel erőssége, illetve az internet sebessége is csökkenhet. Hogy ezt kiküszöböljük, be kell lépnünk a router kezelői felületére. A megnyíló oldalon meg kell keresnünk a Wi-Fi-re vonatkozó beállításokat, ahol rögtön meg is látjuk a csatornák (Channels) beállítást. Itt a számokkal jelölt csatornák közül tudunk válogatni. Látatlanban lehetetlen megmondani, hogy melyik csatorna lesz számunkra a megfelelő, így nekünk kell végigpróbálgatni, hogy melyiken erősebb, és gyengébb a jel. 

Androidos okostelefonra viszont létezik olyan ingyenes program, amivel ez könnyen kideríthető. Ha találunk egy szabad csatornát, akkor hatalmasat nyerhetünk hatótávot és sebességet illetően is. Szintén külön beállítással rendelkezik a jeladás erőssége. Itt routertől függ, hogy milyen szinten tudjuk állítani ennek mértékét, de érdemes, ezt minél magasabbra belőni. Ugyanabban a menüben kell keresgélnünk, ahol a csatornákkal is próbálkoztunk, viszont most a „Transmit Power” jelölésű mezőt kell állítani.

routeren egy vagy több botantenna található, némelyik le is csavarozható. A legtöbben nyíl egyenesen felfelé állítják a router antennáit, ami nem túl előnyös, mivel az antennákhoz képest merőlegesen történik a jelek sugárzása. Éppen ezért érdemes az összes antennát megdönteni, méghozzá különböző irányokba. Így az emeleten, és a távolabbi helységekben is jóval nagyobb eséllyel lesz jelünk. Ha ez sem segít, vásárolhatunk irányított antennát, aminek az a hátránya, hogy csak egy kis térszögben lesz fogható a Wi-Fi, ott viszont erősebben.

Megtehetjük, hogy két Wi-Fi routert UTP kábellel összekötünk, így két helyen sugározzák a jeleket, aminek köszönhetően lakásunkban és környékén nagyobb területet fedhetünk le internettel. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy az IP címek kiosztásánál a két router más-más tartományt használjon, különben ütközések lehetnek.

Végül, de nem utolsósorban, jó megoldás lehet, ha egy Repeater-t, magyarul jelismétlőt vásárolunk. Ezt olyan helyen kell elhelyezni, ahol még jól foghatóak a router jelei. Az ismétlő veszi ezeket a jeleket, és továbbítja a lakás olyan pontjára is, ahol addig egyáltalán nem volt vétel. 

Utolsó sorban megoldható egy A4-es lappal is. A wifivel az a legnagyobb baj, hogy minden irányba ugyanolyan lendülettel szórja a jelet, így ha a jeladó nem a szoba középpontján van elhelyezve, akkor bőven kap belőle a szomszéd. Ezt a problémát oldhatod meg nagyon egyszerűen, ezzel az A4-es papírból elkészíthető wifi-jelerősítővel. Innen töltheted le: Katt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése